Takaisin luontoon

Luonnossa liikkuminen on yksi tämän hetken trendikkäimpiä tapoja ulkoilla ja ylläpitää kuntoa. Kurjenrahkan kansallispuistossa kävijämäärät ovat lisääntyneet. Nuuksiosta Jari Sarasvuo juuri loppiaisen aattona raportoi, ettei parkkipaikalta meinannut tilaa löytyä. Toissasyksyisellä retkellämme Pienellä karhunkierroksella saimme jatkuvasti väistellä vastaantulijoita. Vipinää tuntui loppiaisen aattona olevan myös Marttilan eräreitistöllä.

Mikä vetää ihmisiä liikkumaan luontoon? Meillä on pitkään ollut vallalla fitnessbuumi, jonka siivittämänä kuntosaleja on noussut hylättyihin liiketiloihin jokaiseen kadunkulmaan. Ehkäpä nyt ollaan siirtymässä oman kehon trimmaamisesta kokovartalo kehon- ja mielenhuoltoon.

Raitis ilma ja kauniit maisemat ovat taatusti paras mahdollinen miljöö lempeään liikuntaan. Hektisen arjen vastapainoksi moni kaipaa nyt luonnon suomaa rauhaa. Retkeilyn trendikkyys tosin hieman sitä rauhaa syö, ja suosituimmilla luontopoluilla ja eräreiteillä aletaankin kohta tarvita kahta kaistaa.

Marttilan eräreitistöllä on toistaiseksi saanut samoilla melko rauhassa. Osasyynä lienee se, ettei reitistöä ole juurikaan mainostettu saati huollettu. Viime aikoina pitkospuita ja reittimerkkejä on jonkin verran uusittu.

Marttilassa on kaksi eri reittiä, joiden välillä kulkee yhdyspolku. Molemmilla reiteillä on laavu. Laavut ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta omia klapeja kannattaa matkaan varata. Suositeltavaa on myös napata lähtöpaikoilla kuva reittikartasta, jos ei halua matkan varrella harhautua.