Suuntana Salla 1/3 – ruskaretki

Jo kymmenen vuotta perheellämme on ollut vähintään kerran vuodessa suuntana Salla. ”Keskelle ei mitään” päädyimme hiihtolomalla 2010 etsiessämme lapsiperheelle sopivaa laskettelukeskusta Pohjoisesta. Pyhä-Luosto oli tullut koettua jo vuotta aiemmin, mutta Sallan hiihtokeskus kylpylöineen ja kymmenen kilometrin päässä sijaitseva kyläkeskus tekivät meihin vaikutuksen: Tänne olisi toistekin kiva tulla lasten kanssa laskettelemaan.

Kymmenessä vuodessa lapset ovat kasvaneet, ja nuorison mielenkiinto kohdistuu ennemmin Rukan, Levin tai Ylläksen suuntaan. Meille aikuisille Salla kuitenkin edelleen tarjoaa kaiken kaipaamme. Sallasta myös löytyy vielä rauhaa ja aitoa erämaan lumoa. Vähitellen olemmekin siirtyneet rinteiltä nauttimaan luontokohteista ja retkeilleet ympäri Sallaa niin patikoiden ja lumikenkäillen kuin moottorikelkkaillen. Monia polkuja on vielä kulkemattakin, mutta tässä muutamia vinkkejä Sallaan syksyllä suuntaaville.

Kullaojan putous

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyssä äänestyksessä uudeksi putousnähtävyydeksi äänestetylle Kullaojan putoukselle matkaaminen maksaa vaivan. Itse putoukselle pääsee helppokulkuista polkua ja portaita pitkin, mutta sitä ennen on matkattava Sallan keskustasta noin 90 kilometriä Naruskalle. Iso osa automatkasta taitetaan pitkin hiekkatietä, josta viimeisellä osuudella oli ainakin tänä syksynä melko isokokoista kivenmurikkaa. (Tietä on ilmeisesti kunnostettu, joten se tekeytynee hieman paremmaksi ajan myötä.)

Kullaojan putous on pitkään ollut jokseenkin piilossa retkeilijöiltä ja edelleenkin paikan päälle löytäminen vaatii hieman vaivaa. Meiltäkin putous olisi saattanut jäädä löytämättä ellemme olisi piipahtaneet Sallan turisti-infossa tietä kysymässä. Sieltä kuitenkin saimme kartan ja selkeät suunnistusohjeet. Värriönpirtintien varressa on nykyisin myös kyltti, joka ohjaa retkeilijät putoukselle.

Tieltä putoukselle on matkaa vain noin puoli kilometriä. Ympäriltä on hiljakkoin kaadettu metsää, mutta putouksen ympäristö on onneksi jätetty koskemattomaksi. Perillä retkeilijää odottaa satumetsä portaittaisine könkäineen ja kirkasvetisine lampineen.

Nuotiopaikkaa täällä ei ole, mutta jalkojaan voi lepuuttaa paikalle tuodulla penkillä samalla kun nauttii ympäröivästä luonnosta. Koska matka putoukselle on pitkä, nälkäkin saattaa matkalla tulla. Automatkan varrella on onneksi melko lähellä putousta Naruskajoen varressa grillikota ja ulkohuussi. Kovin kaukana ei ole myöskään Tuntsa Pubi.


Karhutunturi

Kun matkustaa Kullaojan putoukselle, kannattaa matkan varrella koukata myös Karhutunturille. Hieman reilun 500 metrin korkeuteen kohoavalta tunturilta on huimat näkymät yli metsien ja soiden niin kauas kuin seuraava tunturi siintää.

Karhutunturille pääsee poikkeamalla Naruskantieltä Karhutunturintielle, jota ajetaan noin 8 kilometriä. Tie on metsäautotie, joten kovin matalapohjaisella autolla tai raskaalla ajoneuvolla en suosittele tunturia valloittamaan.

Tunturin juurella on parkkipaikka, josta kuitenkin maastoautolla pääsee etenemään vielä ylemmäs rinnettä. Perheen pikkuväki ja vähän huonompijalkaiset eläkeläisetkin pääsevät huiputtamaan tunturin kulkemalla samaa metsäautotietä pitkin. Kivenmurikat saattavat kuitenkin vierähtää jalkojen alta, joten varovainen kannattaa olla. Tunturiin kulkee myös UKK-reitti, mutta se on ilmeisesti ollut niin vähällä käytöllä, että reitiltä saattaa eksyä. Talvisinkin tunturiin pääsee moottorikelkalla tai hiihtämällä. Tunturin rinteessä sijaitsee kota ja nuotiopaikka.


Salmijoen kuru

Jos matka Kullaojan putoukselle arveluttaa, Sallassa on toinenkin kaunis putous hieman helpommin saavutettavissa. Salmijoen kurulle pääsee joko metsäautotietä tai patikkareittiä pitkin. Autoillenkin joutuu jonkin verran matkaa jalan taittamaan, mutta noin 1,5 kilometrin reitti on helppokulkuinen ja hyvin merkitty.

Autolla liikkuva löytää perille poikkeamalla Kemijärventieltä metsäautotielle ja seuraamalla tien poskeen laitettua opastetta. Metsäautotielle on Sallan keskustasta Kemijärvelle päin noin 7 kilometrin matka. Patikoiden kurulle pääsee Sallan hiihtokeskuksesta lähtevää reittiä pitkin. Matkaa kertyy noin 18 kilometriä.

Salmijoen kaksihaaraista köngästä ympäröi vanha aihkimetsä. Joen rannalla olevalla laavulla ja nuotiopaikalla kelpaa eväitään nauttia.


Onkamojärvi

Onkamon kylän pohjoispuolella sijaitsevan Onkamojärven koilliskulmassa voi tulla ylittäneeksi Suomen ja Venäjän rajan. Onkamontien ja järven erottavan harjun laelta voikin nähdä Kenttälammen sekä järven yli Venäjän puolelle Rohmoiva- ja Sallatuntureille. 

Näköalapaikalle on vain noin 70 metrin kipuaminen Ahontieltä, joka haarautuu Onkamontiestä hieman ennen kylää, noin 7 kilometrin päässä Hautajärventiestä. Paikalla on opastekyltti ja harjun laella myös pöytä ja penkit maiseman ihailijoita varten.

Onkamonjärven rantaan uimapaikalle pääsee Onkamon kylästä. Siellä on myös grillikatos, jossa voi kiehauttaa vaikka nokipannukahvit.